Kosár nyitás 0 0 Ft
Telefonszám  +36 20 263 58 50     Email  info@gigamatrac.hu

Információk, érdekességek

Az alváshiány csökkenti a vakcinák hatékonyságát

Az alváshiány csökkenti a vakcinák hatékonyságát

 

Forrás: Blikk


Ahogy már nagyanyáink is mondogatták, a jó alvás az egészség egyik záloga. A UCSF kutatóinak új tanulmánya megerősíteni látszik ezt a régi, bölcs tanácsot, sőt azt állítja, hogy az elégtelen alvás, még a vakcinák hatékonyságát is csökkenti.
Hirdetés

A kaliforniai egyetem kutatóinak állítása szerint, az alváslaboron kívül folytatott tanulmány bebizonyította, hogy az alvás hossza közvetlen kapcsolatban áll a vakcinákra adott immunválasszal.

Az alvás hossza és minősége

?A napjainkra jellemző hosszú munkaidő, és a technológiai eszközök (számítógép, televízió stb.) használata miatt a krónikus alvás depriváció az amerikai átlagember esetében. A tanulmány szerzői, Aric Prather, és Robert Wood Johnson kimutatták, hogy az elégtelen alvás a felsőlégúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet is csökkenti.

A kutatók 125 egészséges, nem dohányzó felnőtt (55 férfi és 70 nő; életkor 40-60 év) bevonásával vizsgálták, hogy az alvás hossza és minősége hatással van-e a fertőzések kivédése szempontjából fontos immunfolyamatokra, ezért a résztvevőknél a hepatitis B vakcinára adott immunválaszokat értékelték.

Minden résztvevő standard, 3 dózisú hepatitis B vakcinát kapott, az első két dózist egy hónap szünettel, majd az emlékeztető dózist hat hónap múlva.
Az alanyoknál a második és harmadik vakcina előtt, majd hat hónappal a harmadik vakcina után, megmérték az antitestek szintjét, hogy lássák, kialakult-e klinikailag protektív immunválasz.

A résztvevők alvási naplót vezettek, melyben a lefekvés és felkelés ideje, valamint az alvás minőségének értékelése szerepelt. 88 részvevő elektronikus alvásmonitort, ún. aktigráfot is viselt.

Napi 7-9 óra

A kutatók megállapították, hogy az éjszakánként hat óránál kevesebbet alvóknál jóval kisebb a valószínűsége a megfelelő antitestválasz kiépítésének, így közel 11,5-szer csökken a vakcina által nyújtott protekció mértéke, az átlagosan 7 órát alvókhoz képest. Az alvás minősége nem befolyásolta a vakcinák hatását.

A kutatók szerint vakcináláskor a páciensek alvási szokásait is fel kell mérni, mivel az alváshiány szignifikánsan csökkentheti a vakcinák hatékonyságát. A National Sleep Foundation napi 7-9 óra éjszakai alvást javasol.

(Forrás: drportal.hu, ucsf.edu)

 • Gerinc. Egészséges matrac, anatómiai matrac, gyógymatrac

  Önnek hány gerince van?

  A matrac legfontosabb feladata a gerinc, gerincoszlop megóvása, a porckorong regenerálódásának elősegítése, amelyre a kemény matrac a megfelelő ergonómia és formakövetés hiányában szinte alkalmatlan.

  Tovább
 • 5 érv a GigaMatrac mellett

  Információk: 5 érv

  Tradícionális márkák, Egyedülálló világszínvonalú Xsensor nyomáspont mérés, Egyedülálló választék, Verhetetlen akciók, Óriási raktárkészlet

  Tovább
 • Ep. matrac egészségpénztárra, egészségpénztári matrac

  Matrac egészségpénztárra

  Matrac egészségpénztárra. EP azaz Egészségpénztár, amelyeken keresztül számos matrac, paplan és párna egészségpénztárra 100% mértékben és adómentesen elszámolható.

  Tovább
Egészségpénztári partnereink: