Kosár nyitás 0 0 Ft
Telefonszám  +36 20 263 58 50     Email  info@gigamatrac.hu

Információk, érdekességek

Matracpiaci körkép

Matracpiac: Matrackirály, Matracsztár, Kika és a többiek...


Hogyan fejlődött a matrac szegmens Magyarországon az elmúlt 25 évben? Matracgyártók, matrac forgalmazók: Matrackirály, Ágyak Háza, Matracsztár, Demko Feder, Cardo, Billerbeck és aki még számít...

Hogyan is néz ki a magyarországi matracforgalmazás alakulása? Hogyan fejlődött a matrac szegmens Magyarországon az elmúlt 25 évben? Megpróbálunk egy kis áttekintést nyújtani a hazai matracpiacról. A dátumok a pontos információk hiányában néhány helyen pontatlanok lehetnek, azonban az áttekintés még így is valóságosan foglalja össze a Magyar matracpiac fejlődését. Természetesen csak a főbb vonalakat tudjuk megjeleníteni, így a lista a teljesség igénye nélkül lesz, ezúton is elnézést kérve az esetleg kimaradt cégektől. Nos lássuk:

1985 Domus áruház
Szocialista rendszerünk emblematikus bástyája a budapesti és vidéki Domus áruházak. Bútor lakberendezés matracok és minden, ami egy átlagos családnak kell. Az üzlet dübörög, Várszegi úr boldog a konkurenciamentes piacon gyakorlatilag egyeduralkodók.

1990 Demko Feder
A piaci környezet lazulásával, kifinomult érzékkel fejlesztették ki bio-hálószoba rendszerüket. A Duplasoros ágyrácsrendszer, a finom izléssel és kifogástalan minőségben készült tömörfa hálószoba bútorok hamar a természetességet kedvelő felsőkategóriás vásárlók kedvence lett. Kiterjed üzlethálózattal és jól elhelyezkedő bemutatótermekkel hamar közismertté váltak. A cégalapító Demeter úr 2009-es halálával a rendszer felborult, a viszonteladók lemorzsolódtak és átalakultak, hosszas perben évekig marakodtak a megmaradt "Demko-koncon". Jelenleg néhány üzlettel vannak a magyar piacon jelen.

1991 Michelfeit
A kilencvenes évek elején megjelenő Michelfeit az első volt, aki nyugateurópai tulajdonosi réteggel Magyarországon telepedett meg. Az osztrák Michelfeit ausztriai célközönsége jellemzően a kispolgárság volt, magyarországi felbukkanása az előző időszak elzártsága után itthon gyorsan a prémium és a sznob kategóriába emelte a vállalatot. Matrac-kínálatuk nem volt jelentős, első sorban az olcsó és alsókategóriás rugós matracokra korlátozódott -viszonylag magas fogyasztói ár mellett azonban plusz kínálatott -választékot- tudott nyújtani a Domus szomszédságában.

1993 Cardo
Az izraeli tulajdonba kerülő 1916-os győri bútorgyártó cég az izraeli matracgyártó-tulajdonos cég hatására matracok gyártását kezdte meg magyarországon, eleinte csak a rugós szegmensben. A kifinomult marketingnek és minőségi matracoknak köszönhetően a Cardo név hamar a prémium kategóri szimbólumává vált Magyarországon, saját üzletekkel és kiterjedt viszonteladói hálózattal országosan megtalálható.

1993 Biotextima
Latex és kókusz alapanyagokból készült matracokkal kezdődött, később a cég növekedéséével, a viszonteladó partnerek megjelenésével és az üzletek számának emelkedésével teljes termékválasztékot kínáltak

1995 Novetex
Terjed a biomizéria. Novetex Biomanufaktúra néven latexhab és kókusz lap alapanyagokból biomatracokat kezdenek gyártani. Első üzletük a budapesti Üllői úton volt található. A kedvező piaci környezet és a vállalkozás professzionális irányításának köszönhetően a Novetex hamar terjeszkedni kezd, viszonteladó partnereken keresztül eléri a vidéki vásárló közönséget is. Jelenleg több üzlettel és szélesebb választékkal még mindig emblematikus arca a magyar matrac térképnek.

1096 Matrackirály
A Michelfeit matracosztályán is csak emberek dolgoztak, akik hamar felismerték a matracforgalmazásban rejlő lehetőségeket. Így nyitotta meg első üzletét a Matrackirály, aki majd a későbbi időszakban terjeszkedik, darabolódik, átalakul, összemegy és újra felduzzad -ahogyan ez a kereskedelemben már lenni szokott. A Matrackirály első lépcsőben Magyarországon könnyen beszerezhető matracokat és ágyakat forgalmazott (Rottex, stb) később ezt külföldi beszerzések is kiegészítették: Yatas, Matratex, Dunlopillo, Segum, stb.

1997 Retz Bútor
Kezdetben laminált bútorokkal, olcsó és középkategóriás lenygel elemes bútorokkal kezdték, később egészült csak a a szortiment nappalik, hálók, kanapék és matracok termékcsoportokkal

1997 Boch Kft
Első sorban u.n. biomatracok, latex.kókusz matracok, tömörfa ágykeretek és gyapjú termékek forgalmazására szakosodott Boch azt a piaci szegmenst igyekezett kitölteni, amivel addig még nem nagyon foglalkoztak: bio és természetes alapanyagok, latex, kókusz, gyapjú termékek.

2001 Ágyak Háza
Kis spéttel, de szinte párhuzamban nyitott raktárüzletet az Ágyak Háza a Bétex udvarban. Politikájuk első sorman a hatalmas választék és a nagy alapterület volt, ahol a Matrackirály mintája szerint magyar és külföldről behozott termékeket forgalmaztak.Az idők során az Ágyak Háza is több szakaszban különböző átalakulásokon, helyváltoztatásokon és fejlődéseken ment keresztül.

2001 Kokoflex
Egy -a Novetexből kivált- szakember által alapított vállalkozás eleinte szintén a biomatrac kategóriában kezdett latex-kókusz matracokat gyártani. Később az üzleti terjeszkedés jegyében több budapesti üzletben és vidéki viszonteladókkal teljes matrac -és ágykeret választékot alakított ki.

200? Furniture Express
Ekkortájt lépett piacra a Furniture Expressz konyha, hálószoba bútor és matrac forgalmazással, azonban jelentős adóssággal és beszállítói tartozással a háta mögött viszonylag hamar el is tűnt a magyar matracpiacról

2005 MatracGuru BioHome Alváskultúra
Egyedi készítésű bükk és biobükk ágykeretekkel, saját tervezésű matracokkal, márkatermékek forgalmazásával;a vevőcentrikus és szakmailag felkészült szaktanácsadással a családiasabb hangulat jegyében jelenleg három budapesti üzlettel bír.

2009 Matrac Ász
A Matrackirály üzleteiben szerzett tapasztalatokat a Matrackirály üzletekből eljött és önálló vállalkozást alapítva 2009-ben nyitotta első üzletét. Napjainkra Budapesten kettő közepes méretű üzlettel rendelkeznek.

2010 Matracsztár
A hajdan 10 üzletből álló matrackirály deszkái is recsegni kezdtek a meggyengült gazdasági környezetben, ez vezetett a Matrackirály üzletek "feldarabolásához". A Matrackirály így kettő részre szakadt, egy részük továbbra is Matrackirály néven, míg az üzletek másik része Matracsztár néven kezdett tovább működni.

Biztos, hogy kihagytunk üzleteket, vállalkozásokat, amelyért ezúton is elnézést kérünk mindenkitől, aki kimaradt; összefoglalónkban igyekeztük csak a legfontosabb, a magyar matracpiac szempontjából meghatározó cégeket, vállalkozásokat néhány szóban bemutatni.

Az esetleges pontatlanságok a nehezen fellelhető információkból erednek, de igyekeztünk reális adatokat, információkat közölni.

 

 • Gerinc. Egészséges matrac, anatómiai matrac, gyógymatrac

  Önnek hány gerince van?

  A matrac legfontosabb feladata a gerinc, gerincoszlop megóvása, a porckorong regenerálódásának elősegítése, amelyre a kemény matrac a megfelelő ergonómia és formakövetés hiányában szinte alkalmatlan.

  Tovább
 • 5 érv a GigaMatrac mellett

  Információk: 5 érv

  Tradícionális márkák, Egyedülálló világszínvonalú Xsensor nyomáspont mérés, Egyedülálló választék, Verhetetlen akciók, Óriási raktárkészlet

  Tovább
 • Ep. matrac egészségpénztárra, egészségpénztári matrac

  Matrac egészségpénztárra

  Matrac egészségpénztárra. EP azaz Egészségpénztár, amelyeken keresztül számos matrac, paplan és párna egészségpénztárra 100% mértékben és adómentesen elszámolható.

  Tovább
Egészségpénztári partnereink: