Kosár nyitás 0 0 Ft
Telefonszám  +36 20 263 58 50     Email  info@gigamatrac.hu

Tanácsok, tippek, ötletek

Matrac történet

A matrac fejlődéstörténete évezredeket ölel fel, a matrac régen is fontos szerepet töltött be, a pamut matractól folyamatosan jutott el az emberiség a rugós matrac használatáig.

A kezdetekben az emberek a hideg kemény földön aludtak, egészen addig amíg rá nem jöttek hogy használhatnak leveleket, szalmát és gallyakat annak érdekében, hogy sokkal kényelmesebb fevőfelületet kapjanak. Ezeknek semmi köze nem volt még a matracokhoz természetesen. hamarosan ezt a "matrac kezdeményt" letakarták állati bőrrel és takaróként is elkezdték használni. Az idő előrehaladtával elkezdték a matracokat összevarrni így a bőrt és különböző textíliákat és elkezdték megtölteni különböző tömőanyagokkal.Annak érdekében, hogy a matracot megemeljék a földtől, fa vázakat kezdtek készíteni, és köteleket erősítettek a keretre annak érdekében, hogy a matracot megtartsa. A használat során ezek a kötelek folyamatosan meglazultak, így azt gyakran újra kellett kötözni annak érdekében, hogy újra megfeszüljön. Innen alakult ki a "sleep tight"- "mélyen alszik" angol kifejezés. Az így kialakult matracot és ágyat nevezték szalmaágynak, mely csak nagyon minimálisat változott az évezredek során.

Egyiptomi ágy

                                                                    Egyiptom ágy

Az olyan fejlettebb kúltúrákban mint az egyiptomi, Görög és a római a felsőbb osztályok díszes ágyakat használtak de a matracot olyan szerves anyagokkal töltötték eg mint szalma, állati szőr, pamut illetve toll és pehely. A korai civilizációktól kezdve a középkorig a díszes ágyak a jólét és a hatalom szimbóluma volt. Az ehhez tartozó matrac azonban nem volt egész jó.

Római ágy matrac

                                                                       Római ágy

Az ipari forradalommal egy időben jelent meg a fém rugó. Az első szabadalom egy fotelben használt rugó volt 1857-ben. Az első rugós matrac Heinrich Westphal nevéhez fűződik 1871-ből. Heinrich Németországban élt és a rugós matrac feltalálásából soha nem profitált semmit, szegénységben halt meg.

Gyakorlatilag több mint 60 év kellett ahhoz, hogy a rugós matracok népszerűvé váljanak és elterjedjenek. Ebben az időben ár árulták a rugós matracokat de értékesítésük nem mutatott egységesen növekvő képet.

Az ebben az időszakban gyártott matracok többségét még mindig a pamut, állati szőr vagy toll és pehely töltetű matracok jelentették, de a legjobban eladható és keresett matracok a pamut különböző variációival töltött matracok jelentették. A nyers pamutot töltötték a matractokba és egy bottal felverték annak érdekében, hogy egységes felületet biztosítson, majd a huzatot kézzel vagy varrógéppel levarrták és vagy egy box-spring ágyra vagy egyszerű rugósorra tették.

pamut matrac

                                                           Pamut matrac készítés

A korai 1900 as években aztán a matracgyártók össeálltak és együtt lobbiztak a matrac higiéniai törvényért amit aztán el is értek. Ennek az volt az oka, hogy a pamut matracok térnyrésével nagyon sok féreg-fertőzött matrac keletkezett, akár a vadonatújonan gyártott matracok között is. A szerves anyagot tartalmazó matracok a különböző rovarok állandó támadásának voltak kitéve.

Innen egyenes útat kaptak a rugós matracok, melye értékesítése ettől az időszaktól hatalmas mértékben növekedett.

 

matrac rugó

Rugós matrac

Tudjon meg többet:

 • Gerinc. Egészséges matrac, anatómiai matrac, gyógymatrac

  Önnek hány gerince van?

  A matrac legfontosabb feladata a gerinc, gerincoszlop megóvása, a porckorong regenerálódásának elősegítése, amelyre a kemény matrac a megfelelő ergonómia és formakövetés hiányában szinte alkalmatlan.

  Tovább
 • 5 érv a GigaMatrac mellett

  Információk: 5 érv

  Tradícionális márkák, Egyedülálló világszínvonalú Xsensor nyomáspont mérés, Egyedülálló választék, Verhetetlen akciók, Óriási raktárkészlet

  Tovább
 • Ep. matrac egészségpénztárra, egészségpénztári matrac

  Matrac egészségpénztárra

  Matrac egészségpénztárra. EP azaz Egészségpénztár, amelyeken keresztül számos matrac, paplan és párna egészségpénztárra 100% mértékben és adómentesen elszámolható.

  Tovább
Egészségpénztári partnereink: