matrac, matrac outlet, matrac akció, memory, hideghab és rugós matracok
matrac, matrac outlet, matrac akció, memory, hideghab és rugós matracok

  Budapest |   Dunakeszi |   Soroksár |   Újbuda |   MaxCity

Kosár nyitás 0 0 Ft

A matrac története lóugrásban

Matracvásárlási tanácsok

Matracos érdekességek

Matrac hírek a nagyvilágból

Matrac ABC

Levital

Hírek a Gigamatractól

Az első matracnak tekinthető fekvő alkalmatosságok, időszámításunk előtt, a rómaiak házaiban tűntek fel. Ezek kitömött zsákok voltak. Általában széna vagy gyapjú volt bennük, majd a későbbiekben a módosabb polgároknál megjelentek a tollal töltött zsákok. A középkorban, szinte csak a tollal töltött zsákokat használták, viszont a zsákok anyaga minőségében sokat változott, bársonyból, selyemből majd pamut anyagból készültek.


17. század végén megjelentek a matracok hamar nélkülözhetetlenné váló kiegészítői, az ágykeretek. Ezek még egyszerű fakeretek voltak, a matracokat kötélből font háló tartotta. A matracok fejlődése sem állt meg, új természetes anyagokkal,(pamut, állatszőr, tengerifű stb.) kísérleteztek, a matracok töltetét - a varrógépek megjelenésével- steppeléssel rögzítették.


19. században az 1860-as években pedig hatalmas áttörésként megjelentek az acélrugós matracok, Heinrich Westphal kifejlesztette a bonell rugót. Még ebben az évszázadban szabadalmaztatták a táska- vagy zsákrugót.
A korabeli technológia hiányosságai miatt azonban csak jóval később, az 1940-es évek végén nőtt meg a népszerűségük.

20. század első felében a 30-as évek elején a Dunlopillo,- kaucsuk alapú habgumiból - elkészítette az első latex-matracot. Ezen matracok magas ára azonban gátolta az elterjedésüket. Az ipar fejlődése révén a rugós matracok ára kedvezőbb lett, és már ismertek voltak, a háború idején kifejlesztett olcsó szivacsmatracok is. Később a szivacsmatracokat felváltották az impregnált PU habmatracok, megjelentek a hideghabok, és egy jelentős logisztikai újítás, a vákuumcsomagolás széles körben elterjedt.

 

close Atlantic szett