Kosár nyitás 0 0 Ft
Telefonszám  +36 20 263 58 50     Email  info@gigamatrac.hu

Tanácsok, tippek, ötletek

ALVÁS VILÁGNAPJA 2020

Mit tehetünk a jó alvás érdekében?

 

1, Alvás előtti időszakban kerüljük az erős ingereket!

Első és legfontosabb teendőnk, hogy a telefonunkat, laptopot tegyük félre és ne nézegessük, mert ha így teszünk, akkor még esélyt sem adunk magunknak arra, hogy kicsit eltávolodjunk a munkahelyi és egyéb gondjainktól.

Mi az, ami segíthet? Minden, ami az elcsendesedést és a figyelem pozitív irányba fordítását szolgálja: egy csésze kellemes ízű tea, egy jó könyv, lazítás a kádban, zenehallgatás.

Ha az ellazulás sikerült, akkor pedig irány az ágy! A hálószobában is kerüljük a túl erős ingereket!Legyen a szoba csendes, nyugodt, és kellően sötét, amikor alszunk! Sokszor a minimális zaj, például egy óra ketyegése is zavaró lehet. Zárjuk ki ezeket, amennyire lehet. A szobában, ahol alszunk, ne legyen túl meleg! Télen tekerjük le a fűtést, alváshoz az ideális hőmérséklet 18-20 C°.

2, Legyen napirendünk!

A természetes bioritmus szerinti életmód segít, hogy jól aludjunk és kipihenten ébredjünk. Az, hogy ez kinél milyen napirendet jelent, egyénenként eltérő és mindig saját magunknak kell kitapasztalni. Az viszont mindenkinél egyaránt bevált módszer, ha minden este megközelítőleg ugyanabban az időben tér nyugovóra, reggel pedig ugyanakkor kel. Ha nagyon fáradtnak érezzük magunkat napközben, és megtehetjük, pihenjünk egy kicsit ebéd után, de ez ne legyen sosem hosszabb, mint 45 perc, mert az már az esti alvás rovására mehet.

3, Kerüljünk bizonyos ételeket!

Négy-hat órával azelőtt, hogy aludni térünk, koffein tartalmú italokat, csokoládét ne fogyasszunk! A cukros vagy fűszeres ételeket, cigarettát és a túlzott alkoholfogyasztást szintén kerüljük! Este már csak könnyű ételeket együnk, melyek nem terhelik a gyomrunkat. Ha ugyanis este teleesszük magunkat, szervezetünknek a pihenés helyett komoly munkát kell végeznie és ez bizony nehéz elalvást, forgolódást és rémálmokat eredményezhet. Nem ajánlatos közvetlenül lefekvés előtt jelentős mennyiségű folyadékot sem magunkhoz venni, és kerülni kell a vizelethajtó tulajdonsággal rendelkező teákat is!

4, Lefekvés előtt pár órával már ne eddzünk!

A napi edzésünket – bármilyen testmozgás legyen az –, ne közvetlenül lefekvés előtt végezzük, mert túlzottan felpörgeti szervezetünket, amikor inkább a megnyugvásra lenne szüksége a jó alváshoz. Sportolásra a legalkalmasabb időszak a reggel és a délelőtt, de ha ezt nem tudjuk beilleszteni a napi rutinba, mozoghatunk délután is, csak arra figyeljünk oda, hogy az edzést legkésőbb este 7-ig fejezzük be.

5, Használjunk illóolajokat!

Az alvásra hangolódást segítik és a feszültség oldására kiváló megoldást jelentenek az illóolajos párologtatók. Cseppentsünk levendula-, citromfű- citrom vagy narancs illóolajat a párologtatóba, ez biztosan segít, hogy gyorsabban el tudjunk aludni és ne kelljen bárányokat számolgatni.  Ne használjunk éles fényeket, és ha éjszaka fel szoktunk kelni, akkor csak irányfényt használjunk, melyeket a lakás több pontján is elhelyezhetünk és anélkül, hogy kivernék az álmot a szemünkből, segítenek az orientálódásban.

+1 Tipp: Lehetőleg még télen is töltsünk legalább fél órát a szabadban, minden nap!

Forrás: Sleepwell.hu

Tudjon meg többet:

 • Gerinc. Egészséges matrac, anatómiai matrac, gyógymatrac

  Önnek hány gerince van?

  A matrac legfontosabb feladata a gerinc, gerincoszlop megóvása, a porckorong regenerálódásának elősegítése, amelyre a kemény matrac a megfelelő ergonómia és formakövetés hiányában szinte alkalmatlan.

  Tovább
 • 5 érv a GigaMatrac mellett

  Információk: 5 érv

  Tradícionális márkák, Egyedülálló világszínvonalú Xsensor nyomáspont mérés, Egyedülálló választék, Verhetetlen akciók, Óriási raktárkészlet

  Tovább
 • Ep. matrac egészségpénztárra, egészségpénztári matrac

  Matrac egészségpénztárra

  Matrac egészségpénztárra. EP azaz Egészségpénztár, amelyeken keresztül számos matrac, paplan és párna egészségpénztárra 100% mértékben és adómentesen elszámolható.

  Tovább
Egészségpénztári partnereink: