Kosár nyitás 0 0 Ft
Telefonszám  +36 20 263 58 50     Email  info@gigamatrac.hu

GYIK

A hideghab

A 21. század talán legnépszerűbb matrac alapanyaga. Könnyű, légáteresztő, határok nélkül formálható, a legkedvezőbb árfekvéstől egészen a luxus kategóriáig találunk itt matracokat. A hideghab matrac legfontosabb mértékegysége a matrac alapanyagát képező hideghab fajsúlya.

A hideghab matrac fajsúlya fogja a formastabilitást, a tartósságot és a hosszú élettartamot adni. Minél alacsonyabb egy hideghab matrac fajsúlya annál rövidebb élettartamú lesz a matrac.

Vákuummatrac

Ez nem csoda. A vákuummatrac vagy vákuumcsomagolt matrac nem egy önálló matrac kategória, sokkal inkább egy csomagolástechnika. Ez magyarul annyit jelent, hogy szinte a matracok - habmatracok 90%-át le lehet vákuum csomagolni, így magától érthető, hogy a vákuummatrac nem lehet egy önálló matrac kategória.

Viszont mégis az lett. Ez annak köszönhető, hogy egyes cégek a vákuumcsomagolt matracok megjelenésével felismervén az ebben rejlő történeti értéket, elhitették a vásárlókkal, hogy a vákuummatrac jobb, és a vákuumcsomagolt matracok gyógy matracok, és nagyon speciálisak! Ezzel ellentétben
nyugodtan mondhatjuk, hogy egy vákuumcsomagolt vákuummatrac önmagában nem lesz sem jó sem pedig rossz.

2012-ben vákuumcsomagolt vákuummatracok között találunk 13000 forintos és 200 0000 forintos matracot is. A vákuumcsomagolás tulajdonképpen
annyit jelet, hogy a kész matracot behúzzák egy fóliatömlőbe, aminek a két végét nyitva hagyják. Egy vízszintes préssel a matracot lassan összepréselik kiszorítva így a matrac belső cellaszerkezetéből a levegőt. Préselés után a két fóliavéget lehegesztik, hogy a levegő ne tudjon visszaáramolni. Tekercselés után kész a vákuummatrac, aminek valódi előnye csak a szállítási költségek csökkentésében és a könnyebb és célszerűbb matrac raktározásban ki is
merül.

A matrac keménysége

A matrac keménysége, majd nagyon fontos lesz. Tekintettel, hogy különböző testsúllyal és eltérő testalkattal rendelkezünk egy matrac keménysége emberenként változik! Tehát nincs egységes adat arra nézve, hogy mikor kemény egy matrac, mikor félkemény!

A matrac megfelelő keménysége majd egy egyenletes alátámasztás kell, hogy biztosítson, meg kell akadályoznia, hogy a test túlzott mértékben besüppedhessen az matracba, viszont megfelelő formakövetést kell, hogy biztosítson. Egy megfelelő keménységű matracba belefekszik
az ember, egy túl kemény matracra majd ráfekszik és egy túl lágy matracban pedig el fog majd merülni.
A matrac keménységének mértékét a testtömeg fogja majd befolyásolni:

- minél nagyobb a testsúly, annál keményebb matracra lesz majd szükségünk, hogy a túlzott besüppedést megakadályozzuk, minél könnyebbek vagyunk viszont, annál inkább lesz fontos, hogy a matrac lágyságával biztosítsa számunkra a megfelelő kényelmet és matrac komfortot.

Matrac magassága

A matrac magassága többnyire megosztja a szakmát! Általános érvényben azonban elmondható, hogy fix alátámasztás esetén (bordázat) alkalmazhatjuk az összes bonell és zsákrugós matracot, valamint az összes 20cm vagy ennél magasabb habmatracot.
Alacsonyabb hab matrac esetén csak a keményhab matracok lesznek alkalmasak ágybordával történő használatra. Rugalmas léccel ellátott ágyrácsok kifejezetten csak lágy hab matrac esetén használunk, illetve olyan matracoknál, amik kellő képen hajlíthatók ahhoz, hogy a funkcionális ágyrácsok (fej-lábemelős, motoros) formáját maradéktalanul lekövesse.

Fontos megjegyezni, hogy a matrac magassága egyben a rendelkezésre álló teret is jelenti majd, aminek alkalmasnak és elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a testet befogadja, hogy a matrac a test kontúrjait kellőképpen beengedhesse, annak formáját maradéktalanul lekövethesse.

Matrac és gerinc

Egy matracmaggal kapcsolatos legfontosabb elvárás, hogy a gerincoszlopot a természetes helyzetében megtartva segítséget nyújtson a csigolyák közötti porckorongok tápanyagellátásában és anyagcseréjében. A porckorongok ugyanis, önálló vérellátás hiányában a tágulás-tömörödés elvén működnek:
- éjszakánként a megfelelően tehermentesített gerincoszlopban a csigolyák egymástól széthúzódnak, lehetőséget nyújtva így a porckorongok térfogat növekedésének, tápanyag felvételének.
Nappal ezután a folyamatos terhelés mellett csigolyáink egymásra nyomódnak, összepréselve a közöttük található porckorongot, eltávolítva így a felgyülemlett salakanyagot.

További elengedhetetlen követelmény, hogy matracunk ergonómiai zónákra legyen felosztva. Testünk kontúrja, testrészeink különböző tömege megkívánja, hogy egy matracmagon belül különböző keménységű szelvények, ergonómiai zónák kapjanak helyet.
Szükségszerű, hogy oldalt fekvő helyzetben a váll- és a medence rész a matrac magjába besüppedhessen, derékrésznél pedig határozott, keményebb alátámasztást kapjon.

Csak így érhető el, hogy a gerincoszlop oldalt fekvő helyzetben egyenes pozícióba kerüljön. Hanyatt fekvő helyzetben a gerincoszlop természetes kettős "S" alakja kerül alátámasztásra, a lágyan besüppedő váll- és medencerész mellett a deréktáji gerincrész határozott alátámasztást kap.

 

 

A matrac története lóugrásban

Az első matracnak tekinthető fekvő alkalmatosságok, időszámításunk előtt, a rómaiak házaiban tűntek fel. Ezek kitömött zsákok voltak. Általában széna vagy gyapjú volt bennük, majd a későbbiekben a módosabb polgároknál megjelentek a tollal töltött zsákok.
A középkorban, szinte csak a tollal töltött zsákokat használták, viszont a zsákok anyaga minőségében sokat változott, bársonyból, selyemből majd pamut anyagból készültek.

17. század végén megjelentek a matracok hamar nélkülözhetetlenné váló kiegészítői, az ágykeretek. Ezek még egyszerű fakeretek voltak, a matracokat kötélből font háló tartotta. A matracok fejlődése sem állt meg, új természetes anyagokkal (pamut, állatszőr, tengerifű stb.) kísérleteztek, a matracok töltetét - a varrógépek megjelenésével - steppeléssel rögzítették.

19. században az 1860-as években pedig hatalmas áttörésként megjelentek az acélrugós matracok, Heinrich Westphal kifejlesztette a bonell rugót. Még ebben az évszázadban szabadalmaztatták a táska- vagy zsákrugót.
A korabeli technológia hiányosságai miatt azonban csak jóval később, az 1940-es évek végén nőtt meg a népszerűségük.

20. század első felében a 30-as évek elején a Dunlopillo, - kaucsuk alapú habgumiból - elkészítette az első latex-matracot. Ezen matracok magas ára azonban gátolta az elterjedésüket. Az ipar fejlődése révén a rugós matracok ára kedvezőbb lett, és már ismertek voltak, a háború idején kifejlesztett olcsó szivacsmatracok is. Később a szivacsmatracokat felváltották az impregnált PU habmatracok, megjelentek a hideghabok, és egy jelentős logisztikai újítás, a vákuumcsomagolás széles körben elterjedt.

Matrac élettartama

A matrac élettartama szoros összefüggésben lesz majd a matrac magasságával, a matrac anyagszerkezetével, a matrac anyagminőségével és használójának testsúlyával. Minél gyengébb alapanyagból van matracunk, minél alacsonyabb a matrac magmagassága, annál rövidebb élettartamú lesz majd matracunk, így szélsőségesen olcsó és rossz minőségű termékek és jelentős 60-70kg-ot meghaladó testtömeg esetén akár 1-2 éven
belül is tönkremehet a matracunk.

Érdemes ezért a vásárlás során - természetesen anyagi lehetőségeinket figyelembe véve - testsúlyunkhoz és testalkatunkhoz megfelelő magmagasságú matracot választani, ebben majd a szakkereskedések felkészült tanácsadói nyújthatnak Önnek segítséget.

Matrachuzat és alapanyagai

TENCEL huzat, az osztrák Lenzing cég áll a fejlesztés hátterében, a textiliparban hatalmas áttörést jelentő Lyocell szál egy továbbfejlesztett változatáról beszélhetünk. A technológiai módosításnak köszönhető, hogy az eredeti kivételes és előnyös tulajdonságok itt még jobban fokozódnak, még strapabíróbb, még légáteresztőbb és még kifinomultabb klimatizációs tulajdonságokkal bír.

AMICOR PURE az eredetileg speciális kórházi textíliák számára kifejlesztett AmicorPure antibakteriális és gombamentes szál rövid úton a textilipar nélkülözhetetlen alntiallergén alapanyagává vált.
Megakadályozza a gomba- és baktériumtelepek kialakulását, folyamatosan fenntartható higiéniát teremtve ezáltal a matrachuzatban. 95 C-os mosás mellett is folyamatos védelmet nyújt.

MEDICOTT a speciális tisztítási eljárásnak alávetett pamutszálakból a tisztítás során az összes organikus anyagot kivonják. Az eredmény: egy tökéletesen tiszta (közel steril) pamutfajta, melyben a baktérium- és gombatelepek nem tudnak megtelepedni. Tulajdonságát többszöri mosás után is megtartja, hosszú távú, higiénikus környezetet biztosít.

ALOE VERA évezredek óta a gyógyászatban és a szépségápolásban alkalmazzák az aloe vera növény nedvét. Bizonyítottan gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, segíti a sejtregenerációs folyamatokat. Matrachuzatban alkalmazva a test éjszakai párolgása oldja a huzat szálai közt található szárazanyag tartalmat, ami így a párolgás során fejti ki jótékony hatását.

A CoolMax alapanyag összetételének köszönhetően tökéletesen elvezeti az alvás közben elpárolgott nedvességet. A Coolmax huzat megfelelő hőmérsékletet és ideális alváskörnyezetet biztosít. A kitűnően szellőző Coolmax huzatának köszönhetően a matrac 10 perc után a test által leadott hő és nedvesség 45%-át, 1 óra után pedig a 90%-át vezeti el teljesen, így biztosítja az ideális klímát az alváshoz.
Ez a matrac megteremti az egészséges és pihentető környezetet az egész test számára.

 

 

Hány órát kell aludnunk kor és nem szerint?

Az a feltételezés, hogy mindenkinek ugyanannyit kell aludnia, ugyanúgy nem helytálló, mint ahogy az sem, hogy mindenkinek ugyanannyit kell ennie. Úgy tűnik, alvási igényünkről szóló információink egyedileg vannak kódolva. Illetve csecsemőkorunktól felnőttkorunkig tartó fejlődésünk is befolyásolja alvásigényünket.

Általánosságban:

 • Egy 1 - 6 hónapos baba naponta 18 - 20 órát alszik
 • Egy 6 - 18 hónapos baba naponta 12 - 14 órát alszik
 • Egy 12 éven aluli gyermek naponta 9 - 10 órát alszik
 • Egy felnőtt naponta 6 - 8 órát alszik.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a nők többet alszanak, mint a férfiak, valamint azt, hogy az időseknek (60 év felett) kevesebb alvásra van szükségük, mint a fiataloknak.

A matrac és az alvás minősége közötti összefüggés

Szubjektív zavarok:
E változók alatt a rossz egészségi állapotot, fájdalmakat, gyógyszeres kezelést, érzelmi feszültséget vagy túlságosan teli gyomrot értjük, mely zavarja az alvást.

Objektív zavarok:
Zaj az otthonban, zaj a hálószobában, fények, síró csecsemő, túl alacsony vagy túl magas szobahőmérséklet? Ezek külön-külön vagy több együtt valószínűleg zavarják a békés alvást.

Alvásrendszer-zavarok:
Ezt olyan változók kombinációja okozza, mint a matrac, a fekvőfelület és a párna. Ezek bármilyen zavara elég ahhoz, hogy az alvásrendszerben zavart okozzon. Mint már korábban megjegyeztük, az emberi test egy éjszaka 40-60-szor változtatja helyzetét. Ezért mindenkinek olyan matracra lenne szüksége, ahol felébredés nélkül mozoghat.

Milyen tényezők befolyásolják a komfortérzetet?

Rugók
A rugók rugalmasak. A nyomásra összehúzódással vagy kinyúlással reagálnak, majd visszaállnak normális állapotukba. E jellemző által lesz a rugó a matrac fontos és fő tényezőjévé, mivel a matracnak hasonlóképpen kell reagálnia: nyomás hatására benyomódik (amikor az ember lefekszik) és ezáltal támaszt biztosít a testnek és visszaáll eredeti állapotába, amikor a nyomás megszűnik.

A matrac rugók támasztási pontokat biztosítanak
A párnás rétegek poliuretán hab, latex, akril és más hasonló anyagú rétegekből áll. Néhány réteget a matractól elkülönítve varrnak, míg más rétegeket a rugók közé ékelnek be. A párnás rétegek száma modellenként változó. A párnás rétegek hozzájárulnak a matrac felett a súlyeloszláshoz. Hasonlóképpen finomabbá teszik a test és matrac közti érintkezést és komfortérzetet biztosítanak.

Klimatikus alkalmasság
E kritérium tárgya a matracnak a hálószobában uralkodó hőmérséklethez és páratartalomhoz való alkalmazkodása. Komfortérzetünk nagyban függ a klímától, különösen a lefekvéskori klímától. A meleg és száraz körülmények kellemesek. Annak érdekében, hogy ne váljon hő vagy hidegközponttá, a matracnak vezetnie kell a nedvességet és fenn kell tartania a hőegyensúlyt.

A matracnak biztosítania kell a légcserét, hogy a testmozgással kiáramló nedvesség elillanjon, anélkül hogy hőveszteséget okozna. Alváskor a test izzadással közel fél liter folyadékot bocsát ki. E mennyiség kétharmadát a matrac szívja fel. Egy dupla matrac élettartama alatt 1260 liter, azaz 30 fürdőkádnyi folyadéknak van kitéve! Ezért a matracnak képesnek kell lennie a folyadék felszívására, hogy megelőzze a matrac felületének nedvesedését. Járulékos tényező a klímához való alkalmazkodásra ható fedőréteg. A szövetréteggel rendelkező matracot egy fedőréteg borítja. A jó minőségű szőtt szövet lehetővé teszi a levegőnek és nedvességnek a szöveten keresztül történő áramlását. A műszálas szövet azonban a levegőt felmelegíti, ezáltal fokozott izzadást és a megfelelő alvást zavaró jelentős folyadékmennyiség felhalmozódását okozza.

Tartósság
Egy tartós matrac jellemzőit hosszú időre megőrzi. Minél tovább használható a matrac tulajdonságainak romlása nélkül, annál tartósabbnak tekinthető. A vevők a matracot hosszú távú beruházásnak tekintik és a gyártók 8-10 éves élettartamról beszélnek. Ezért fontos, hogy a matracok tulajdonságaikat ezen időtartam alatt meg is őrizzék.

Fontos tudnivaló!
Személyes magasság + 20 cm = minimális ágyhossz.

 • Gerinc. Egészséges matrac, anatómiai matrac, gyógymatrac

  Önnek hány gerince van?

  A matrac legfontosabb feladata a gerinc, gerincoszlop megóvása, a porckorong regenerálódásának elősegítése, amelyre a kemény matrac a megfelelő ergonómia és formakövetés hiányában szinte alkalmatlan.

  Tovább
 • 5 érv a GigaMatrac mellett

  Információk: 5 érv

  Tradícionális márkák, Egyedülálló világszínvonalú Xsensor nyomáspont mérés, Egyedülálló választék, Verhetetlen akciók, Óriási raktárkészlet

  Tovább
 • Ep. matrac egészségpénztárra, egészségpénztári matrac

  Matrac egészségpénztárra

  Matrac egészségpénztárra. EP azaz Egészségpénztár, amelyeken keresztül számos matrac, paplan és párna egészségpénztárra 100% mértékben és adómentesen elszámolható.

  Tovább
Egészségpénztári partnereink: